Miten perustan oman yrityksen?
Oman yrityksen perustaminen on varmasti monen unelma ainakin jossakin vaiheessa elämää – oli haaveena vaikkapa sitten talojen rakentavan firman perustaminen, ikioma leipomo, tai vaikkapa tekniikkaan erikoistuva kauppa. Jokaisella on omat mielenkiinnon kohteensa, ja niistä voi alkaa räätälöimään itselle sopivaa bisnestä.
Bisneksen pyörittäminen ja yrittäminen onkin monen mielestä houkuttelevaa hommaa: siinä olet itse oman onnesi seppä, saat itse määrätä työmääräsi ja sen myötä palkkasi, ja voit laajentaa yritystä omalla osaamisellasi.
Haittapuoliakin yrittämisessä toki on: yrittäjyys tuo mukanaan suunnattomasti vastuuta sekä epävarmuutta huomisesta, kun säännöllisiä tuloja ei välttämättä ole. Töitä on tehtävä kun niitä on tarjolla. Nykyaika on tehnyt mainonnan helpoksi, mutta tämä on myös osaltaan lisännyt kilpailua yritysten välillä, ja joukosta erottuminen saattaa olla haastavaa.
Alkuun päästäkseen tarvitsee tehdä paljon
Oman yrityksen perustamiseen ei riitä pelkästään se, että sinulla on hyvä idea yrityksen suhteen. Sen lisäksi sinun pitää alkuun päästäksesi myös tehdä paljon. Jo ennen yrityksen perustamista on hyvä olla tehtynä tarkka liiketoimintasuunnitelma ja yrityksen budjettilaskelma, sekä tarpeen mukaan myös katsottuna jokin taho, joka on valmis rahoittamaan ideaa. Näiden lisäksi muistakin raha-asioiden hoitoon liittyvistä asioista, kuten invoicery.fi n tarjoamasta laskutuspalvelusta on otettava selvää.
Lisäksi on tärkeää päättää jo aikaisessa vaiheessa, millä yritysmuodolla haluaa yrityksensä laittaa alkuun. Yritysmuoto määrittää pitkälti, mitä yrityksessä voi tehdä ja missä mittakaavassa, joten kannattaa heti alkuun valita sellainen yritysmuoto, joka palvelee yrityksen tarpeita myös pitkälle tulevaisuuteen. Näiden asioiden selvittäminen ja kirjaaminen auttavat pääsemään alkuun jo vaikka starttirahan anomisessa.
Joissakin tapauksissa vaikkapa kevytyrittäjyys saattaa olla paras vaihtoehto, joka voi kantaa myös pitkälle tulevaisuuteen. Kevytyrittäjyys on suhteellisen uusi tapa yrittää, mutta se on yrittäjälle huomattavasti tavallista yrityksen perustamista mutkattomampaa. Kevytyrittäjyydellä voi kätevästi testailla omaa liikeideaansa ennen sen lopullista toimeenpanoa, ja se sopii mainosti esimerkiksi niille, jotka haluavat tehdä yrittämistä sivutyönä virallisen ammattinsa ohella.
Kevytyrittäjyys on joskus paras mahdollinen vaihtoehto myös sellaisille, jotka tekevät työtä keikkaluontoisesti useammalle kuin yhdelle taholle. Kevytyrittäjyys vapauttaa yrittäjän raskaalta paperityöltä ja byrokratialta, ja automaattinen laskutuspalvelu hoitaa ne puolestasi täysin. Siispä kevytyrittäjyys on vaihtoehto, joka sopii monelle etenkin yrittäjyyden alkuvaiheessa.
Kun tarvittavat paperityöt ja suunnitelmat on tehty, on starttirahan hakeminen seuraava askel. Se pitää kuitenkin hakea ennen yrityksen virallista perustamista, jotta se voidaan myöntää. Starttiraha auttaa yrittäjää pääsemään alkuun yritystyössä, sillä se auttaa yrittäjän toimeentulossa yrityksen alkuvaiheiden ajan.
Starttirahaa voidaan maksaa jopa 12 ensimmäiseltä kuukaudelta, ja enintään viideltä päivältä viikossa. Se ei ole suuri korvaus mutta pitää huolen siitä, että uudella yrittäjällä on yrityksen kohtalosta huolimatta tasainen perustoimeentulo. Starttirahan hakeminen ja saaminen ei kuitenkaan ole missään nimessä helppo prosessi, vaan sen hakemiseen kannattaa nähdä hieman aikaa ja vaivaa.
Parhaimmillaan yrittäminen on itsensä työllistämistä vapaalla ja rennolla otteella, sekä oman unelman toteuttamista. Se antaa mahdollisuuden tehdä juuri sitä mistä pidät, juuri silloin kun haluat ja juuri siellä missä sinulle sopii. Se on siis itsenäisille tekijöille usein paras mahdollinen vaihtoehto ja varsinainen unelmaduuni. Jos yrityksen perustaminen alkaa tuntua ajankohtaiselta, ja kaikki tässä artikkelissa mainitut asiat tuntuvat selkeiltä, ei muuta kuin perustamaan omaa yritystä!